top of page

Nieuwsbrief Februari

NIEUWSBRIEF

RONDJE PARK nr 25 – FEBRUARI 2023

Informatieochtend

Inzet van een mantelzorgmakelaar 


Heb je Parkinson, dan heb je doorgaans baat bij extra hulp. Extra hulp komt meestal van je partner of iemand anders, die dicht bij je staat. Maar zelfs als deze hulp met alle liefde wordt gegeven, dan zijn die zorgtaken vaak zwaar, omdat ze kennis en kunde vragen, die gebruikelijk bij de mantelzorger helemaal niet aanwezig zijn. En dan kun je je als hulpvrager weer bezwaard voelen. Kortom, hulp van buiten, die taken kan overnemen wordt doorgaans ervaren als weldadige verlichting. Daarom zijn er tegenwoordig mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar luistert en onderzoekt met welke zorg en ondersteuning jullie geholpen kunnen worden.

Mantelzorgmakelaars hebben veel kennis van de complexe wet- en regelgeving. Zij weten wat er mogelijk is op het gebied van zorg, wonen, welzijn, financiën, hulpmiddelen of het combineren van werk en mantelzorg. Wat vooral fijn is: de mantelzorgmakelaar regelt het ook!


Dinsdag 13 februari komt Mariette Janssen, zelfstandig zorgmakelaar vertellen over de vele voorzieningen, die vanuit het rijk of de gemeente ter beschikking staan en hoe je daar aanspraak op kunt maken. Zo laat ze ook zien, waarvoor je een zorgmakelaar allemaal kunt inzetten. Een waardevolle informatieochtend, met name ook voor partners.

 

Dinsdag 13 februari om 11.00 uur. Opgeven via je account. Partners dus ook van harte welkom, graag even melden via info@rondjepark.nl.


ENQUÊTE: RONDJE PARK in 2024

In onze vorige nieuwsbrief hadden we een enquête opgenomen. We kunnen nog wel wat respons gebruiken om een goed beeld te krijgen. Vandaar een herhaling. Veel dank alvast voor het beantwoorden van de volgende vragen. Stuur ze naar info@rondjepark.nl. Je kunt ook aangeven, dat je graag gebeld wilt worden om de vragen mondeling te beantwoorden.

  1. Welke training(en) mis je bij Rondje Park?

  2. Welke training(en) volg je nu niet omdat de dag of het tijdstip niet goed uitkomt?

  3. Op welke dag / welk tijdstip zou je deze training(en) wel kunnen volgen?

  4. Over welk onderwerp zou je graag een lezing willen bijwonen?

  5. Wat mis je nog meer bij Rondje Park?

  6. Wat weerhoud je om meer trainingen per week te volgen?

  7. Heb je nog vragen/wensen/opmerkingen?



Samenvating bekkenbodemlezing 24 oktober 2023


Naar aanleiding van de lezing van Marlies Knottenbelt op 24 oktober over bekkenbodemproblematiek hieronder nog een korte samenvatting:

 

Bij de bekkenbodemproblematiek hoort o.a. klachten van de blaas en de darm.

 

Klachten wat betreft de blaas:

  • In de nacht vaak naar de wc moeten

  • Moeite hebben met plassen, de blaas niet goed kunnen legen (risico blaasontsteking)

  • Overactieve blaas (toegenomen aandrang, niet goed kunnen ophouden, urineverlies en vaak naar de wc)

 

Probeer dit niet zelf op te lossen door bv. minder te gaan drinken

 

Klachten wat betreft de darm:

 

  • Obstipatie

 

Probeer dit niet zelf op te lossen door bv. te gaan persen bij aandrang

 

NB: deze klachten hoeven niet Parkinson gerelateerd zijn dus nader onderzoek ook zeker belangrijk

  

Adviezen wat betreft de blaas:

 

  • Hoeveel moet je drinken op een dag: in principe moet je gedurende de dag 1,5-2 liter, inclusief koffie en thee drinken. Het is verstandig om na 20.00 niet meer te drinken (bij dorst dan liever ’s avonds en ’s nachts kleine slokjes i.p.v. meteen een heel glas). Wanneer je echt te weinig drinkt kan het zijn dat je juist vaker aandrang hebt omdat de concentratie van de urine daardoor hoger wordt en dit kan weer    extra aandrang geven !

 

  • Hoe vaak gaan we naar de wc: de 1,5-2 liter vocht moet je gedurende dag ook weer uitplassen, dus afhankelijk van de grootte van de blaas zal dat ongeveer 5-8x per etmaal zijn.

  • Wat heeft invloed op de blaas: koffie, zwarte thee, cola en alcohol kunnen je blaas prikkelen, maar ook het horen van water, kou, stress en zelfs de voordeur naderen / de sleutel in het slot van je huis doen! Een rustige buikademhaling geeft daarentegen minder druk op de blaas

  • Hoe is de controle over de blaas: ben je in staat om het op te houden? Probeer rust te bewaren (meer verkramping: het gaat eerder mis), span de bekkenbodem rustig aan en probeer controle over je ademhaling te hebben tot je op de wc zit, verleg je aandacht: ik wil en kan het ophouden

  • Oefening: probeer thuis (waar het veilig is en minder stress dan bv op straat) het plassen iets uit te stellen, eerst een minuut en dit dan langzaam uitbreiden (dus met hele kleine stapjes)

 

 

Toiletadviezen:

  • Rechtop blijven zitten bij het plassen en goed ontspannen (bekkenbodemspieren, buikspieren , maar ook kaakspieren loslaten ). NIET persen.

  • Eventueel een po-stoel/fles bij het bed voor de nacht , zodat je niet ’s nachts wankel en wel snel naar de wc loopt met risico op vallen

  • Eventueel urine incontinentie materiaal gebruiken voor overdag, wanneer je weg gaat

 

Adviezen wat betreft de darm:

 

  • Hoe vaak gaan we naar de wc: over het algemeen 1x per dag (maar ook 1x in de 3 dagen en 3x p/d is prima, zolang het er maar vlot uitkomt en niet opeens verandert)

  • Vocht: minimaal 1,5-2 liter vocht per dag (inclusief, koffie, thee)

  • Vezels: groente, fruit, vezels uit volkoren producten (en hierbij ook voldoende drinken)

  • Bewegen (vooral wandelen) heeft een positieve invloed op darm

  • Spanning van de bekkenbodem heeft een negatieve invloed op de darmfunctie dus ontspanning, rustige (buik)ademhaling is goed voor de darmfunctie

  • Toiletadvies: probeer met een bolle rug op het toilet te zitten, eventueel met een krukje onder de voeten (hierdoor ga je nog iets meer met een bolle rug zitten)

  • Eventueel medicatie van de arts indien de stoelgang niet op gang komt

 

 Probeer de klachten bespreekbaar te maken, er is veel hulp mogelijk!



Impressie Borrel 27 oktober 2023

Optreden Hans en zijn echtgenote Els. Klik op de link voor een video.








Comments


bottom of page