top of page

Over Rondje Park

U heeft Parkinson en u wilt ongetwijfeld in beweging blijven, zowel fysiek als mentaal. Want hierdoor verminderen klachten en voelt u zich beter. Er zijn activiteiten, die een bewezen positief effect hebben bij Parkinson. Denk hierbij aan Tai Chi, (stoel)yoga, dansen, balanstraining, zingen, geheugen- en cognitieve training, meditatie en zelfs boksen...

 

Hoe mooi én makkelijk zou het zijn als u elke dag de mogelijkheid heeft om op één locatie deel te nemen aan deze activiteiten, gegeven door gespecialiseerde docenten?

Behoefte

Daarom heeft Parkinson fysiotherapeut Gineke Beukema samen met Annemarie en Nils Hofman dit initiatief Rondje Park opgezet. Bij Nils is in 2009 Parkinson gediagnosticeerd. Gaandeweg bemerkte hij dat hij steeds meer behoefte kreeg aan deze trainingen. Alleen vereist het veel zelfdiscipline om thuis regelmatig te oefenen en is het een ingewikkelde opgave om buitenshuis op verschillende locaties deze activiteiten te volgen.

 

Uit deze ervaring werd door Annemarie het idee Rondje Park ontwikkeld met de gedachte dat, als Nils deze behoefte heeft, meer mensen in dezelfde situatie dat zullen hebben. Dat bleek inderdaad uit een enquête, die gehouden is onder de patiëntengroep van Gineke.

Pilot

Gesteund door 8 zeer enthousiaste docenten uit verschillende disciplines en met een financiële bijdrage van Fonds1818 is op 17 oktober 2022 gestart met een pilot van 3 maanden.
Met feedback van de eerste deelnemers hebben wij Rondje Park vervolmaakt en kon het initiatief hierna gecontinueerd worden. Het idee is om het initiatief uit te breiden naar andere steden.

Gemak en gezelligheid
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenaandoening met gevolgen, die goed samen te vatten zijn als ‘het verlies van vaardigheden’: de vaardigheid om te lopen, balans te houden, te spreken, leesbaar te schrijven, initiatieven te ontwikkelen, cognitieve vaardigheden…

Dit verlies van zulke vanzelfsprekende vaardigheden maakt leven met Parkinson zacht gezegd een uitdaging.

 

Parkinson is (nog) niet te genezen maar er zijn wel mogelijkheden om dat verlies van vaardigheden af te remmen. Door te oefenen. Oefening baart kunst, use it or loose it. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oefenen helpt om vaardigheden te behouden en/of te verbeteren. En er is een aantal activiteiten, die bewezen effectief zijn bij Parkinson. Deze activiteiten hebben we geclusterd in Rondje Park en worden in groepsverband aangeboden op één locatie: voor het nut, voor het gemak en voor de gezelligheid!

 

Gineke Beukema

Nils en Annemarie Hofman

Portret Annemarie
Portret Gineke
bottom of page