top of page

Gineke Beukema

Balans & RGM

U herkent het vast: door de Parkinson worden je bewegingen kleiner, langzamer, instabieler en minder krachtig.

Er zijn 2 Parkinson specifieke trainingsprogramma’s, LSVT-big en PWR, die zich richten op het vergroten, versnellen en krachtiger maken van bewegingen waardoor dagelijkse handelingen beter uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan het aantrekken van een jas, het opstaan uit een stoel of uit bed. Maar ook het maken een wandeling of het beoefenen van een hobby of sport kan hierdoor verbeteren.


Deze trainingsprogramma’s gebruik ik in mijn praktijk bij individuele behandelingen en ga ik nu ook bij Rondje Park inzetten. We oefenen in groepsverband want dat is gezellig, stimulerend en inspirerend. En dat is toch het allerbelangrijkste!


Daarnaast geef ik op woensdag RGM. RGM staat voor Ronnie Gardiner Methode en is een vrolijke, gestructureerde, zintuigelijke oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. motoriek, spraak, geheugen) is het een krachtige manier om de conditie van de hersenen te verbeteren. Jazz drummer Ronnie Gardiner heeft deze methode ontwikkeld in de jaren ’80 en is ondertussen bewezen effectief bij hersenaandoeningen. Steeds vaker wordt deze training in Nederland aangeboden en nu ook bij Rondje Park.


Tot binnenkort Gineke Beukema,

Fysiotherapeut, werkzaam in Den Haag en Scheveningen en sinds 2008 lid van ParkinsonNet.

bottom of page